• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Події
  • Читаючий Четвер. Степан Процюк «Троянда ритуального болю»

Читаючий Четвер. Степан Процюк «Троянда ритуального болю»

2021-01-21

/Files/images/13_veresnya/22.png














«Щасливі і гармонійні, за незначним винятком, не потребують творити. Творчість – завжди двигун для невдоволених. Причин цієї дисгармонії – тисячі.
А все ж письменник пише, щоб словом впливати на людину.»Степан Процюк

/Files/images/13_veresnya/a/3.jpg













Що є талант? То благо, дар від Бога, чи то є покарання для обдарованої людини? Василь Стефаник яскравий класик української літератури, автор «Синьої книжечки» був новатором у використанні гострого жанру новели. Його письменницька спадщина порівняно невелика, але кожен твір вражає динамічністю, зворушує, дивує експресією. Чому Василь Стефаник писав про селянство і у чому криється гіркість від власного таланту? Можливо відповіді на ці питання читач знайде прочитавши книгу Степана Процюка «Троянда ритуального болю» присвяченої яскравому новелісту – Василю Стефанику.

/Files/images/13_veresnya/a/1.jpg












Автор називає Василя Стефаника українською Кассандрою. Талант став для класика як винагородою, так і покаранням, його особистий біль переплітався з болем народу. Але письменник не прагнув співчуття, він прагнув порозуміння.

Для кращого осмислення творів великих класиків потрібно розуміти авторів цих творів. У якому стані перебувала душа автора коли він творив? Чи легко, чи тяжко «народжувалися» з під пера його твори? Як особисті страждання і переживання вплинули на творчість? Щоб дізнатися більше про автора існують літературно-критичні матеріали, щоденники, автобіографічні твори, епістолярна спадщина. А ще є такий жанр в літературі – біографічний роман. В такому творі постать письменника предстає перед нами як діюча особа. Він говорить, міркує, він головний герой. В біографічному романі дійсність переплетена з ірреальним, оскільки це переосмислене бачення письменника іншим письменником. Та такий твір читати на багато цікавіше.

Все це є у творі Степана Процюка «Троянда ритуального болю». Роман психобіографічний, відповідний до новел Стефаника. Вражають обсяги опрацьованих Процюком джерел та художня майстерність подання твору. Книга варта уваги широкого кола читачів.

/Files/images/13_veresnya/a/2.jpg




























Романенко Л.В.

Кiлькiсть переглядiв: 191