• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Події
  • Читаючий Четвер. Олена Пчілка. Золоті дні золотого дитячого віку

Читаючий Четвер. Олена Пчілка. Золоті дні золотого дитячого віку

2020-10-15

/Files/images/13_veresnya/22.png

Цього читаючого четверга хочеться представити вам твір Олени Пчілки «Золоті дні золотого дитячого віку».

/Files/images/17_veresnya/Книга.jpg

Перекладач, поетеса, фольклорист і етнограф, науковець – це все про неї, про Олену Пчілку (Ольга Косач, з дому Драгоманових). А ще – мудра й ніжна матір, яка виховала перлину української літератури - Лесю Українку.



/Files/images/17_veresnya/Олена_Пчiлка.jpeg

Як треба виховувати і любити своїх дітей, як прищеплювати їм любов до рідного слова, рідного народу, рідної землі – все це у творі «Золоті дні золотого дитячого віку». Написаний автобіографічний нарис далекого 1928 року, але і сьогодні він актуальний. Цікавий він і з історичної точки зору, як документ минулої епохи.

Писався твір на замовлення, як нарис до збірки оповідань. Та з під талановитого пера письменниці замість стислого життєпису полилася цікава, жвава, барвиста розповідь про дитинство. Читач моє змогу поринути у середину XIX ст., відчути атмосферу родини Драгоманових, поринути в життя на околицях Гадяча, де росла маленька Ольга (Олена Пчілка). Нажаль цей автобіографічний нарис доведений тільки до гімназійних літ. Роботу над твором перервала хвороба...

Авторка безоглядно понурилась у спогади і через те нарис не є маленьким. Змальовані Оленою Пчілкою краєвиди, звичаї її домівки, сцени життя простих людей зацікавлять читача любого віку. Також видання проілюстроване світлинами родини Драгоманових-Косачів.

Прочитавши книгу Олени Пчілки «Золоті дні золотого дитячого віку», можливо читач по іншому подивиться на виховання своєї дитини, почерпнувши все найкраще з цього чудового твору.

Романенко Л.В.

Кiлькiсть переглядiв: 288