• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Події
  • Читаючий Четвер. «Роксолана» Павло Загребельний.

Читаючий Четвер. «Роксолана» Павло Загребельний.

2020-06-11

/Files/images/17_veresnya/22.png

«Вірю саме в літературу.
Тільки вона, мені здається,
виконує свою роль – дає людям надїю.
Одне з великих джерел цієї надії – наша історія.»
П. Загребельний

Ювілеї святкують не тільки письменники, святкують його й книги. У 1980 році побачила світ книга Павла Загребельного «Роксолана».

/Files/images/17_veresnya/111111A.jpg

Надихнула Павла Загребельного на написання історичного роману про Роксолану книга ученого-східнознавця Агатангела Кримського «Історія Туреччини». Роксолані в цьому творі відведено десь біля 20 сторінок. Загребельний особисто їздив у Туреччину, відвідував Рогатин. Знайомився з архівними документами. Після кропіткої праці, занурення у минуле світ побачив цікаву і змістовну книгу «Роксолана».

/Files/images/17_veresnya/222222В.png

Образ турецької султани с плином часу вкрився чутками, легендами, різними оцінками, все це не дає можливості розгледіти справжню жінку, її характер, її обличчя. То ж історичний роман Павла Загребельного це перш за все роман. Роксолана в ньому — то цілісний сте­реоскопічно виписаний характер — зайве щось доводити. І тодішні видання з великими тиражами, і повторні, вже в незалежній Україні, не залежуються, з'явилися переклади на інші мови, фактично в місяць смерті автора вийшло французькою видання роману. Переклали твір Загребельного і на турецьку.

Книга -роздум,книга -загадка,книга-історичний факт,книга –поезія,книга-натхнення. В нашій бібліотеці ви маєте нагоду ознайомитися з цією книгою, а можливо перечитати і пригадати. Тож запрошуємо – читайте і майте свою думку що до образу Роксолани.

Романенко Л. В.

Кiлькiсть переглядiв: 350