«Зеленеє свято у травах іде»

2020-06-04

Українська культура багата релігійними святами, які тісно переплітаються з народними традиціями. Одним з таких свят є День Святої Трійці або Зелені свята.Це одне з найбільш шанованих давніх християнських свят, котре щорічно відзначається в Україні. Воно перехідне і припадає на 60-й день після Великодня. Вважається, що саме у цей день апостолам відкрилась уся повнота Святої Трійці і вони побачили три постаті Бога: Отця, Сина і Святого Духа.

У народі Трійця називається Зеленими святами, а тиждень перед святами називають зеленим або русальним. В цей час цвіте жито, люди прикрашають своє житло гілками дерев і зіллям. Дівчата плетуть вінки з польових квітів, а жінки збирають цілющі трави і росу. Зілля, зібране в цей час, має цілющі властивості.

Щоб краще пізнати таїнство українських обрядів , а зокрема Зелених Свят, у бібліотеці організована викладка-композиція «Зеленеє свято у травах іде».

/Files/images/13_veresnya/12.jpg

Вашу увагу привернуть книги: «Українське народознавство» О.Ковальчука, В.Скуратівський «Дідух» та «Місяцелік», а також «Українці: Свята. Традиції. Звичаї», «Православні свята та народні звичаї» та інші цікаві видання.

Без сумніву ця викладка зацікавить читачів різного віку, особливо тих, кому не байдужа духовна спадщина і культура українського народу.

Кiлькiсть переглядiв: 262